Kategorie
Informacje

Ser – ważny składnik pizzy

Wiele mówi się o tym, jak zrobić ciasto do pizzy, aby było puszyste, kruche, a przy tym sama pizza nie była zbyt gruba. Wskazuje się, że sekretem dobrego ciasta jest drożdżowy zaczyn oraz dobra mąka na pizzę, najlepiej typu 0 lub 00. Jednak nie należy zapominać o odpowiedniej jakości wszystkich dodatków do pizzy, w tym sera, który pełni bardzo ważną funkcję.

Dlaczego pizza musi być z serem?

Czy wyobrażacie sobie pizzę pozbawioną sera? Pewnie nie. Powinien on być ciągnący i rozpływać się w ustach, ale nie może być gumowy, który trzeba intensywnie gryźć, aby móc go połknąć. Warto podkreślić, że ser scala wszystkie składniki pizzy i jednocześnie wydobywa ich smak. On sam w procesie pieczenia nie powinien tracić swojego własnego aromatu. To nieodzowny element dobrej pizzy, ale jaki ser trzeba zastosować? Z pewnością nie może być to wyrób seropodobny, ponieważ w parze z nim nawet najlepsze ciasto na pizzę się nie obroni.

Mozzarella najlepszym wyborem

Najczęściej na włoskiej pizzy znajdziemy ser mozzarella. Przede wszystkim jest on składnikiem pizzy margarita, jaką kucharz Rafael Esposito swego czasu serwował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Na tamtej pizzy znalazła się mozzarella w postaci plastrów. Dziś ser mozzarella „ląduje” na tradycyjnych pizzach neapolitańskich na całym świecie. Nawet jeśli wybierzecie się na pizzę do Poznania, także możecie skosztować i takiej, na której znajdzie się mozzarella. Zamówić możecie na https://www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-c-h-avenida!

A czym ona właściwie jest? To ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, powstający z mleka owczego lub z mleka bawolic. Po roztopieniu jest mocno rozciągliwy, dlatego do pizzy nadaje się znakomicie. Ma śmietankowy, łagodny, lekko kwaskowaty smak. Można go kupić np. w formie białej kulki w zalewie. We Włoszech w zasadzie każda pizza musi mieć ser mozzarella wśród dodatków.

Jakie inne sery stosuje się do pizzy?

Nie tylko mozzarella jest serem, który wykorzystywany może być do pizzy. Takim produktem jest również parmezan, czyli Parmigiano Reggiano. To ser pochodzący z okolic Parmy w północnych Włoszech. Charakteryzuje się tym, że jest dosyć twardy i pozyskuje się go z mleka krowiego, choć wyłącznie od krów Razza Regiana lub Vacca Rossa. Można go ścierać na wiórki lub płatki. Najczęściej posypuje się parmezanem pizzę tuż po upieczeniu. Można łączyć go z mozzarellą i innymi serami, w tym fetą czy gorgonzolą, w wersji pizzy „Cztery sery”, która ma wielu zwolenników również i w Polsce.

Dodaj komentarz